Massage en kanker #deel 1

 

 

In 2015 verloor ik twee geliefde mensen aan kanker. Ik had hen gemasseerd tijdens hun ziekte.

Op de crematie van één van hen werd ik bedankt voor wat ik voor haar had gedaan. Dat begreep ik niet. Ik had toch niets gedaan. Later kwam het besef.

 

Ik ging zoeken op internet naar massage en kanker. Tijdens mijn opleidingen was kanker steevast een contra-indicatie. Handen af! Ik kwam echter een cursus tegen in Rotterdam bij de Stichting Voor Jou. Wat ik las op hun website voelde goed en ik schreef me in voor de training ‘massage en kanker’.

 

De eerste cursusdag kwam ik mijzelf gelijk tegen. De emoties gierden door mijn lijf.  Je kan inderdaad niets DOEN tegen de ziekte kanker, maar je kan er wel ZIJN! Het bedankje op de crematie begreep ik nu beter. De massages gaven ontspanning, verlichting, even uit het medische circuit. Gewoon een liefdevolle aanraking om een fijn gevoel te geven. Tijdens de cursus leerden we veel over de ziekte. We kregen les van professionals en spraken veel over eigen ervaringen. Bij de cursisten zaten ook enige ervaringsdeskundigen. De groep was super en ik reisde elke keer met een blij gevoel naar Rotterdam. Rotterdam, waar ik inmiddels al twee keer als Roparunteam op de Coolsingel over de finish mocht lopen.

 

Roparun? Massage en kanker? Tot nu toe had ik vooral met sporters gewerkt, zogenaamde ‘gezonde’ mensen. Wat zou deze cursus mij weer brengen. In ieder geval het besef dat massage zeker geen contra-indicatie moet zijn. Zeker, je moet méér leren om mensen met kanker op een verantwoorde wijze te kunnen masseren.

 

Maar als je weet wat je doet kan je veel mooie momenten bezorgen.

 

Enkele maanden na mijn cursus kwam het Toon Hermans huis in Arnhem op mijn pad. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en ben ik behalve gastvrouw ook als masseur aan het huis verbonden en geef ik om de week ontspanningsmassages aan mensen die geraakt zijn door kanker. Dat kunnen behalve kankerpatiënten ook mantelzorgers zijn. Even een momentje van ontspanning in een moeilijke tijd van hun leven. Het geeft enorm veel voldoening om dit te doen en ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik de cursus gevolgd heb, zodat ik op een professionele wijze deze massage kan geven. Het zijn  hele bijzondere en intense ervaringen die ook mijn leven weer verrijken en versterken.

 

Heb jij ervaring met massage bij kanker, of wil je er meer over weten? Stuur mij gerust een berichtje dan geef ik je zo snel mogelijk antwoord.